coperta, editia a 2-a

Romanul Claudiei Golea m-a prins asa ca o sa scriu sub influienta cuvintelor ei si sper sa nu isi pierda consistenta pana  la final. E un roman halucinant, nu am reusit sa ii gasesc un inceput sau un sfarsit si singura constanta din „Planeta Tokyo este insasi Claudia.
Marturisesc ca la inceputul lecturii, in primele capitole, ma asteptam la o carte care sa nu aibe prea mult de oferit, o plictiseala japoneza pe care nu prea o puteai invidia. Dar Claudia reuseste sa intre intr-o stare febrila in care sa te atraga aproape instantaneu si insesizabil. Am intrat in mintea ei si am simtit pe pielea mea anxietatea din timpul sederii fortate in spitalul de nebuni Matzuzawa si chiar ma rugam de ea sa isi revina in simtiri si sa nu mai ia pastilele acelea oribile care ii faceau mai mult rau. Era de parca nu s-ar fi uitat la niciun film din acela ciudat, cu oameni care vor sa te faca sa crezi ca esti nebun, si degeaba ma rugam, dar Claudia se facea ca ploua, ma tragea cu sine in lumea ei nebuna odata iesita in shaba ( adica iesita in „lume dupa o perioada de recluziune)experimentand speed si coca intr-un love-hotel cu alti trei prieteni si intalnirile ei amoroase cu Hiroshi .
O carte greu de definit.

Incerc inca sa ma desprind de „Planeta Tokyo, dar la fel ca efectul unui drog, trece in timp. Recunosc, nu este o carte grozava, dar e un roman care te prinde in itzele lui, care te dezbraca din simplul motiv ca are chef sa te imbrace asa cum pofteste.  Insa ceea ce este cu adevarat frustrant, este ca nu stii daca aceste lucruri chiar s-au intamplat, dar putem presupune ca imaginatia autoarei a scos acest roman perfect agreabil si pe gustul meu, caci mai rar un roman despre droguri, sex si exotism care sa fie scris atat de bine. Romanul nu socheaza decat prin naturaletea scrierii si a limbajului, totul pare perfect normal. Formidabila este insa imaginea noi Japonii, ascunzisurile ei, spulberarea oricaror clisee cu samurai si traditii.

Acesta este primul roman din ciclul dedicat Orientului, continuat cu  si Vara in Siam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *